Tema I: D'on surt el cafè?

Un dels objectius de Bean Aroma des dels inicis és el fet de compartir tot el que sabem sobre el món del cafè. Avui comencem a explicar-te un dels temes més bàsics: “D’on prové el cafè?”. Si ja saps la resposta a aquesta pregunta, pots obviar la lectura d’aquest tema i esperar a properes edicions, on anirem aprofundint més en els coneixements.

 

D'on surt el cafè?

El cafè s’obté de l’assecat del gra que hi ha dins del fruit de la planta del cafè, les anomenades “cireres”, que poden ser vermelles o grogues
(segons la varietat). Aquesta planta (el cafeto) necessita unes condicions especials de temperatura i humitat, i això fa que només es
pugui produir en bones condicions en determinades regions plujoses entre els dos tròpics. Aquestes condicions naturals, sumats a d’altres
factors, acabaran configurant el resultat final de la beguda del cafè que n’obtindrem.

Origen del cafè

r = País majoritàriament productor de l’espècie canephora (robusta)
m = País productor d’aràbica i robusta
a = País majoritàriament productor de l’espècie aràbica

Avui en dia el cafè es cultiva en més de 50 països, tot i que la major part de la producció està concentrada en uns quants d’ells. Els principals productors són, per aquest ordre: Brasil, Vietnam, Colòmbia, Indonèsia, Etiopia, Hondures i el Perú.

L’expansió per tots aquests territoris va estar íntimament lligada amb l’evolució de la colonització, fet que explicarem amb més detall en un dels propers temes.

Hi ha dues espècies principals d’aquesta planta: l’Aràbica i el Canephora varietat Robusta. La segona, com el seu nom indica, és més robusta, resistent, productiva i té més contingut de cafeïna també. 

Hi ha dues espècies principals d’aquesta planta: l’Aràbica i el Canephora varietat Robusta

A Bean Aroma treballem principalment amb l’espècie Aràbica, que és més complexa i rica quant a fragàncies, aromes, sabors i acidesa, tot i que també oferim els nostres Blends que barregen grans seleccionats de les dues espècies. Tot i això, també existeixen molts bons robustes (concretament parlem de Fine Rosbuta), que aporten característiques molt interessants a la beguda final, ja sigui en forma de barreja o per si sols.

espècie Aràbica

En el cas del cafè d’especialitat (a diferència del cafè comercial) els fruits del cafeto se seleccionen per aconseguir només les cireres en el punt òptim de maduració. Per aconseguir aquesta precisió, moltes vegades aquesta recol·lecció es realitza totalment de forma manual.

Posteriorment, les cireres recollides es despolpen per acabar obtenint el cafè verd: d’aquest fet se’n diu processat del cafè, es pot realitzar de diverses maneres i n’explicarem els detalls al proper post. Com ja et deus imaginar, aquest procés també acaba afectant sobre el resultat final del cafè que prens a casa.

Proper tema: El processat del cafè: procés rentat, natural i honey.

Add to cart