Tema IV: Com afecta el cafè a la nostra salut?

El cafè i la salut han estat protagonistes des de fa moltes dècades de diversos estudis científics que intenten establir-ne la seva relació, ja sigui en sentit positiu o negatiu.

En l’aspecte negatiu, les principals preocupacions sempre sorgeixen al voltant de la cafeïna, l’estimulant fisiològic més consumit a tot el món. L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), assegura que les dosis de fins a 200mg de cafeïna (o 3mg per quilogram de pes), no suposen cap risc per un adult en bon estat de salut. Aquestes quantitats no suposarien cap risc ni tan sols per a les dones embarassades.

De fet, els darrers estudis demostren que el cafè té molts efectes beneficiosos per a la salut. El cafè conté polifenols, flavonols i antocianidina, que es caracteritzen per tenir efectes antioxidants i per la seva reducció del dany cel·lular oxidatiu.

A Bean Aroma Cafè ens assegurem que tots els nostres grans en verd siguin completament sans

A Bean Aroma Cafè ens assegurem que tots els nostres grans en verd siguin completament sans

Un estudi de maig del 2012 publicat al New England Journal of Medicine va trobar que els bevedors de cafè que prenien com a mínim dues o tres tasses de cafè al dia tenien una probabilitat d’entre el 10 i el 15 per cent inferior de morir per qualsevol raó durant els 13 anys que va durar l’estudi.

Altres estudis científics dels darrers 20 anys han demostrat que el consum del cafè redueix el risc de patir alguns tipus de càncer (endometri, pròstata, colorrectal i fetge), malalties cardiovasculars, afeccions relacionades amb el metabolisme (diabetis tipus 2 i síndrome metabòlica) i afeccions neurològiques (com el Parkinson, l’Alzeimer o la depressió).

No cal dir que per obtenir tots aquests beneficis, és molt millor consumir un cafè de la màxima qualitat possible, amb el grau de torrat just i sense afegits en el procés, característiques que trobareu en el cafè d’especialitat.

No oblidem que el cafè és producte d’un fruit, i -tot i que un cop torrat moltes vegades no en podem apreciar els defectes visualment-, la seva qualitat en origen és bàsica per determinar els efectes que pot provocar sobre la nostra salut. Els nostres grans abans de torrar sempre són sans, lluny de floridures, fongs i d’altres malures que alguns productors de cafè comercial no discriminen a l’hora de produir els seus cafès de forma massiva.

El cafè ajuda a augmentar el rendiment esportiu, sobretot en activitats de llarga durada

L’esport i el cafè

En la pràctica de l’esport, s’ha demostrat que la cafeïna augmenta el rendiment, fomenta el consum de greix corporal i disminueix la sensació de fatiga muscular, sobretot en esports de mitja o llarga durada.

El sucre i el cafè

Si bé podem afirmar de forma científica que el cafè porta beneficis per a la salut, no podem dir el mateix d’un dels seus acompanyants habituals: el sucre.

A Bean Aroma Cafè us recomanem sempre el consum de cafè sense edulcorants (no només per raons de salut, sinó també per gaudir del sabor del cafè en la màxima puresa).

En qualsevol cas, l’elecció de consum sempre és personal i totes les opcions són vàlides. El que sí que us recomanem és que si soleu prendre el cafè amb sucre, proveu d’anar-ne reduint progressivament la dosi fins que us hi sentiu còmodes.

Add to cart