Tema V: Tassa de vidre vs tassa de ceràmica

L’elecció entre tasses de cafè de ceràmica i vidre va més enllà de la simple preferència personal, ja que cadascuna d’aquestes opcions ofereix avantatges i característiques úniques. Examinar les propietats tècniques de cadascuna pot ajudar a decidir-nos amb quina opció ens quedem.

Les tasses de cafè de ceràmica destaquen per la seva capacitat de mantenir la calor de la beguda durant més temps, sempre i quan haguem pre-escalfat la tassa. La ceràmica, com a material, té una bona retenció tèrmica, la qual cosa significa que el cafè conserva la seva temperatura òptima durant més temps en comparació amb altres materials. Això és particularment valuós quan un o una vol gaudir de degustacions més pausades i es prefereix mantenir el cafè calent durant un període més prolongat.

D’altra banda, les tasses de vidre ofereixen una experiència visual única. La seva transparència permet apreciar la riquesa del cafè, des de la seva coloració fins a les capes de crema. Aquesta característica no només contribueix a una experiència de consum més estètica, sinó que també permet als amants del cafè observar les subtils variacions de la seva beguda. El vidre també és inert, evitant que absorbeixi “olors” i que afecti el gust del cafè, mantenint així la integritat del sabor.

Diferents tasses de cafè a Bean Aroma

Tasses de difrents mides, formes i materials: ceràmica, vidre i doble vidre.

En resum: l’elecció entre tasses de cafè de ceràmica i vidre es redueix a les preferències personals i les prioritats individuals. Aquells que busquen mantenir la calor durant més temps i aprecien una estètica clàssica poden optar per la ceràmica, mentre que els amants de la presentació visual poden optar pel vidre.

No obstant, des de Bean Aroma anem un pas més enllà i compartim quina és la nostra recomanació en base a la nostra experiència. Preferim les tasses ceràmiques per la inèrcia tèrmica que tenen, però les utilitzem fredes, utilitzant aquesta propietat per refredar el cafè més ràpidament.

Bàsicament perquè l’extracció del cafè s’ha de fer a la temperatura ideal, aproximadament entre 88-95ºC, però un cop obtenim l’extracció, portar aquesta ràpidament a la temperatura de tast o temperatura a què ens la beurem, evita que una part dels Compostos Orgànics Volàtils (COV)s’escapin.

En olorar i tastar una tassa de cafè, la majoria de l’experiència prové dels COV. Quan fem cafè, l’habitació adquireix un agradable olor i l’ambient s’omple d’aromes procedents del cafè. Però això no és l’ideal! L’aire té una bona olor perquè els COV s’estan escapant del cafè. Això succeeix per la diferència de temperatura que hi ha entre la beguda extreta i l’ambient, provocant l’evaporació i la sortida dels COV del cafè acabat de preparar.

En comptes de permetre que aquests s’escapin, és possible retenir-los, en part, refredant més ràpidament el cafè. És per això, que si utilitzem una tassa ceràmica NO pre-escalfada, mantindrem més aquests compostos i millorarem l’experiència de tast.

Add to cart