Tema III: El cafè d'especialitat

De ben segur que darrerament has sentit parlar molt del cafè d’especialitat, i potser no tens clar al 100% què és el que això vol dir.

Per anar al gra (mai més ben dit) el cafè d’especialitat és una categoria de cafè de qualitat excepcional, que es cultiva, es recol·lecta, es processa, es torra i se serveix amb gran atenció als detalls i a la qualitat en cada etapa.

El cafè d’especialitat sempre té cura de tota la cadena, des de l’agricultor que cultiva la planta fins que el cafè torrat arriba a casa teva

El cafè d’especialitat sempre té cura de tota la cadena, des de l’agricultor que cultiva la planta fins que el cafè torrat arriba a casa teva (foto: Arxiu propi)

Qui decideix quin és cafè d’especialitat i quin no?

Per poder-ho valorar d’una manera objectiva, un associació anomenada Specialty Coffee Association (SCA) n’ha marcat els criteris tècnics: el cafè d’especialitat és un cafè que pràcticament no té defectes en el gra i que ha obtingut més de 80 punts sobre 100 per part d’uns degustadors certificats (anomenats Q-Graders).

Aquesta puntuació s’obté després d’una anàlisi d’aquestes tres grans àrees per part dels degustadors:

  1. Anàlisi del cafè verd: S’analitza la uniformitat dels grans, el tipus i el número de defectes que tenen. En una mostra de 350 grams, no hi pot haver cap gra negre, ni agre, amb la cirera seca, fongs, matèries estranyes o brocats severs. Per altra banda, es permeten només 5 grans amb defectes lleus (grans partits, immadurs, arrugats, amb pergamí o closca, descolorits…).

  2. Anàlisi del cafè torrat: Una vegada s’han torrat els grans, s’analitza la quantitat de grans immadurs, fàcils de reconèixer pel seu color més clar.

  3. Anàlisi sensorial per mitjà d’un tast a cegues: Els catadors certificats valoren diferents aspectes com l’aroma, el gust, el gust residual, l’acidesa, el cos, el balanç, la uniformitat, la neteja en tassa, la dolçor i els defectes. 

Els nostres grans són de la màxima qualitat, i assegurem que tots surtin en el grau òptim de torrat

Els nostres grans són de la màxima qualitat, i assegurem que tots surtin en el grau òptim de torrat

En els cafès d’especialitat també és molt important la traçabilitat: a diferència dels cafès comercials (que sovint són barreges de diversos orígens), en el cas dels d’especialitat pots saber de quina regió provenen (sovint fins i tot de quina finca i de quin agricultor) i això aporta valor a tota la cadena.

 

A la nostra pàgina web trobaràs la següent informació de tots els nostres cafès:

  • Orígen: país i regió

  • Opcionalment el productor, finca, cooperativa o agricultor.

  • Varietat de gra

  • Alçada de cultiu

  • Tipus de processat (natural, rentat o honey)

  • Notes de tast

  • Als nostre sobres també hi podràs veure la data de torrat

Als nostres sobres hi trobaràs informació com ara el tipus de processat i les notes de tast

Als nostres sobres hi trobaràs informació com ara el tipus de processat i les notes de tast

Tots els cafès que tenim a Bean Aroma Cafè són cafès d’especialitat, per la seva qualitat i també per la seva sostenibilitat i els beneficis que comporten en tota la cadena de producció: des de l’agricultor que cultiva la planta, passant pels recol·lectors, qui el processa, qui l’emmagatzema, qui el comercialitza en verd, el torrador (en aquest cas, nosaltres) i fins que arriba a casa teva i el prepares al teu gust.

 

Per contribuir en aquesta cadena de qualitat i sostenibilitat, a Bean Aroma Cafè torrem el cafè tenint en compte la cafetera on es farà servir, sempre amb energia 100% renovable i tenint cura de tots els detalls.

Si encara no t’has endinsat al món del cafè d’especialitat, tasta un dels nostres cafès i explica’ns què t’ha semblat!

Add to cart